Пита за бебе с пантофки и име на дете

Пита за бебе с пантофки и име на дете

Ръчно изработени ритуални погачи, по стара българска рецепта.

 

Прощъпулник се прави малко след като детето е проходило. Важно е да е минало малко време, така че малчуганът да прави стабилни крачки и да не се налага да го държите за ръчичка, както и да не пада в опитите си да върви. Обикновено - между десетия месец и втората годинка, в зависимост от това, кога е проходило детето.Канят се близки, роднини, майки с деца в дома на празнична трапеза.Добри дни за прощъпулник според църковните вярвания са понеделник, сряда или неделя.

Обредната погача е важен елемент при правенето на прощъпулник. Добре е да е от майката на детето, но ако не умеете, може и да купите от нас. И тук, както и в повечето ритуали, предназначени за деца, на трапезата присъстват предимно сладки храни: мед, много сладки, сладкиши, бонбони, петифури,…, сладки баници, банички на хапки, сандвичи на хапки,..., сирене,… Ритуалната погача обикновено е хлебна, но се поднася задължително с мед. Хубаво би било погачата да е приготвена като гладка с украса - без възли, топчета и други, отделящи се елементи, за да е устойчива при „търкалянето”. Точни правила при избора на елементите на украсата няма. Ние Ви предлагаме гладка с четирилистна детелина, като символ на успеха и късмета, но Вие сте тези, които ще изберат какво послание бихте изпратили в деня на прощъпулника към бъдещето на своето мъниче. Най-важното е да Ви харесва на Вас.

Солена пита за прощъпулник хлебна: пшеничено брашно тип 500, сол, мая, растително масло, сусам - 2.00  кг 

Сладка пита за прощъпулник  козуначена: пшеничено брашно тип 500, сол, мая, растително масло, захар, яйца,мляко, сусам - 2.00 кг

 

Традициите, обичаите и ритуалите се възраждат !

Традициите, обичаите и ритуалите са това на което стъпваме от миналото, градим настоящето, за да продължим в бъдещето.


ПОГАЧИ И ОБИЧАИ
Приготвянето на хляб е една от най-старите практики на съвременната човешка цивилизация. В народните представи хлябът е душа. Затова и топлият хляб се нарича „душица”. 
Българските народни традиции и обичаи в отделните региони и етноси са различни. Всички обреди и ритуали са свързани с вярата. Българската традиция повеля за всеки празник задължително да се поднася погача и вино.Важно е денят на събитието да се превърне в красив и запомнящ се празник, изразяващ любовта и привързаността на всички роднини и близки.
• Посрещане на новородено бебе
• Погача за бебе, на 40-ия ден от раждането 
• Погача за прощъпулник
• Погача за Свето кръщение
• Погача за кръстник
• Погача за годеж
• Погача за сватба
• Погача за освещаване на нов дом
• Погача за юбилей
• Погача за годишнина
• Погача за имен ден
• Погача за рожден ден
• Коледна погача
• Великденска погача

 

Време за изработка: до 4 работни дни

Експресна поръчка: до 2 работни дни / 25% оскъпяване 

 

НОВО!Месал за празнична пита + бродирано име на дете и дата на кръщене

Ръчно изработен месал за ритуална пита.

Матeрия:

кърпа - 100% памук

дантела - 100% памук

размер: 45 / 45 см

 

Свържете се с нас:

office@moetokrashtene.bg

 

 

 

 


За да промените количеството, моля използвайте стрелките!!!
Цена: 58,50 лв.

Свързани продукти:

Нови статии