Организиране на Бебешка погача - Ритуалът

Организиране на Бебешка погача

Бебешка погача – Ритуалът ?


Представяме Ви нашата специализирана услуга - Водеща за Бебешка погача! 
Тази услуга набира голяма популярност сред майките, които с нетърпение очакват деня Орисване на техните дечица.Ако Ви е интересно как се провежда бебешката погача, продължавайте да четете! 
Ритуалът „погача за новороденото” не е християнски обичай – в него не са вплетени християнски вярвания. Ритуалът „погача за новороденото” е вдъхновен от детската приказка „Спящата красавица”, позната на читателите във вариантите на Шарл Перо и Братя Грим. Тези събирачи на народни приказки ги изказват в приказката, позната и до днес. В нея орисниците са поканени като добри феи да пожелаят нещо хубаво на бебето, като например да танцува добре, да изкарва пари, да е умно и здраво. Ролята им е да вменят качества на детето и да предначертаят пътя му в живота. 
Ако Ви е интересно как се провежда бебешката погача, продължавайте да четете!

Орисването у нас е ритуал, който наричаме погача за новороденото. Той се прави в домашни условия, в домът, където детето ще израсне. Погачата се прави на 40-тия ден от раждането на бебето и това време не е случайно. Счита се, че до 40-тия ден на детето родилката е „нечиста”. В някои краища на България я наричат „лауса” – нечиста. До този момент и майката, и бебето, се намират между живота и смъртта, между земята и небето. Затова и не се показват много пред хора. В края на четиридесетте дни майката и бебето посещават църква, където им се пее т.нар. „очистителна молитва”. Погачата е първият празник на детето, своеобразното му въвеждане в обществото. 
На него се допускат само жени – бабите и приятелките на майката – те са орисниците. На масата се сервират само сладки неща, за да е сладък животът на детето. На излизане не се взима нищо от дома, за да не стане детето крадец. Всеки от гостите оставя конец от дрехата си в чашка, за да не му се вземе сънят. Родилката не се сбогува с никого, за да не й спре кърмата.

• По време на ритуала родилката седи на стол с детето в ръце
• Първият символ, който се разиграва, е този на метлата. Една от бабите взима метла и измита около майката, винаги в посока към вратата. Целта е да се измете всичко лошо от дома, за да расте детето спокойно и щастливо
• Следва ситото, което една от приятелките държи над главата на майката. Ситото се разклаща, както е празно, с пожелание както то пресява доброто от лошото, така и детето да умее да откроява добрите от лошите намерения
• В ситото се слагат 3 едри червени чушки и една люта и се разклащат, за да бъдат бузките му червени като чушките. Лютата чушка е за да бъде детето здраво и устойчиво на болести и злини
• В празното сито се слагат орехи и се разклащат – както те си играят, така и детето да бъде игриво, весело и немирно
• В следващия ритуал се използва купичка бяло брашно – както то е бяло, така и детето да е бяло и нежно. Една от приятелките прави две дупки с палец и показалец в брашното. Както остават две вдлъбнатини, така и бебето да има две сладки трапчинки на бузките
• С менче с вода и здравец се ръси навсякъде, като се започва от детето. Ритуалът се изпълнява от от приятелка на родилката или друго малко дете. Както водата дава живот, така и детето да е силно и жизнено
• Следва събиране на купчина книги, които майката обича да чете. Детето се слага върху тях, за да стане умно и начетено
• В това време се събират дребни пари – монети, в кърпа.

Следва същинският ритуал – разчупването на питката. Той се извършва от 3 приятелки с живи родители. Една от тях държи бяло платно над главите на майката и бебето. Другите две разчупват питката.
При отчупване на питката, ако на платното падне парче от средата – следващото дете ще е момиче, ако е от кората, ще бъде момче.
Първото парче от питката се нарича на Дева Мария – закрилница на майките и децата. Която от жените иска да забременее, да си отчупи и изяде част от това парче. То се слага във вързопчето с парите, което майката трябва да завърже. Не много стегнато, за да не е стиснато детето, но и не много хлабаво, за да не е „със широки пръсти”. Вързопчето се слага на високо място в къщата, за да има детето високи постижения. На следващия църковен празник вързопчето се взима и парите се харчат за детето.
От питката се отчупва залче, потапя се в мед и се докосва от устните на детето. Майката го изяжда. Както медът е събиран от работливите пчели, така и детето да стане трудолюбив човек, да се справя с работата си, да се осланя най-много на себе си.

Ритуалът завършва със същинското орисване. Гостенките, една по една, казват своите пожелания към детето и хапват от питката с мед.

С това ритуалът „погача за новороденото” приключва. Надяваме се този наръчник да е полезен за Вас и да направи празника Ви незабравим!

 

Свържете се с нас : 

office@moetokrashtene.bg

 

 



Нови статии