phone Експресна ПОРЪЧКА
телефон: 0889 77 22 75

Свето Кръщение на Кирил и Кристеа Троянски манастир Успение Богородично 25.07.2016

Свето Кръщение на Кирил и Кристеа Троянски манастир Успение Богородично 25.07.2016 г

 

Организиране на Свето кръщение в Троянски манастир Успение Богородично

Иконата „Св. Богородица Триръка“ (Троеручица) от Троянския манастир.

Както иконата „Св. Богородица Одигитрия“ в Рилския манастир, така и „Св. Богородица Триръка“ Троянска произхожда от Св. Гора. Вярващият народ от близо и далеч гледа на нея като на голяма Божия милост към българския народ, дарена в най-тежките години на робството. В анонимния летопис на манастира се съдържат и доста сведения за чудотворната икона.
Йеромонах от Света Гора на път за Влашко минал оттук. Той носел със себе си и една чудотворна Богородична икона, дар за близките си във Влашко. Заинтригуван от вестта, че в Троянската планина отскоро се подвизава благочестив отшелник с послушника си, светогорецът се отбил при него и прекарали заедно в постнически подвизи доста време. Народът от близо и далеч се стичал за поклонение на светата икона, която показала не малко чудеса в Троянските предели. Поради това дълги години след посещението му светогорският монах бил споменаван с добри думи.Като дошло време да продължи пътя си за Влашко, той оседлал коня, прекръстил се и тръгнал на път. Но не излязъл още от двора, конят се препънал и паднал. В това духовникът видял Божи знак, отложил пътуването си и се върнал с иконата при отшелника. След време отново потеглил на път, но на същото място конят му пак паднал. Сега вече той разбрал, че това става, защото иконата не желае да напусне това място. Отшелникът го увещавал да остане, за да служат заедно на Бога, както – види се – и Бог желае. Но пътникът от Света Гора жадувал за по-спокойни предели, далеч от турските произволи. С дълбок поклон и умилни сълзи той се простил с иконата и отпътувал сам с Бога в сърцето си.Троянският отшелник скоро привлякъл още неколцина братя, които построили за чудотворната Богородична икона малка дървена църквица и започнали да служат в нея. Броят на поклонниците и заселниците нараствал, за тях построили килии и странноприемница. Така възникнал Троянският манастир.Славата на чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица” се разнесла на длъж и шир, защото непрекъснато дарявала изцеление на идващите с вяра при нея: болни се изцерявали, прокажени се очиствали, неми проговаряли, разслабени прохождали. На всеки за всичко помагала. И не само на верните, а и самите турци не изоставяла, когато прибягвали към нея с вяра в помощта й.Св. Богородица спасила местното население от земетресение и от чумата през 1837 година. Заразата била обхванала целия край и цялото население – християни, евреи, турци. Хората бягали от градове и села по лозята, за да се спасят от болестта, но и там умирали.Изкусни майстори направили гравюри и щампи на иконата; зографи зографисали новата църква. И те прославили св. Богородица Милваща. И който дойде в манастира с вяра, получава благодатна помощ от Троянската св. Богородица Троеручица.
 
 

Кръщелници :Кирил и Кристеа

Кръстник :Даяна и Велин

Гости: 15 госта

Екипът на МОЕТО КРЪЩЕНЕ подготви:

  • ритуален комплект за  Свето Кръщение - изработен с оригиналната икона на Св. Богородица Троеручица.
  • ритуални свещи с икона 
  • персонализирана кърпа за кръщене
  • червено вино с икона Света Богородица Троеручица
  • подаръци за гости
  • подарък за кръстник
  • професионален фотограф
  • персонализирани сладки с име на деца и снимка на манастира

За организиране на Свето Кръщение в Троянски манастир Успение Богородично - свържете се нас тел: 0889 77 22 75 или office@moetokrashtene.bg

 

 Нови статии